...

6 hlavných rozdielov medzi 1080i a 1080p

Pri výbere televízora alebo monitora v obchode môžete naraziť na typ zobrazenia „1080i“ alebo „1080p“. Rozlíšenie týchto matíc je rovnaké, ale kvalita obrazu je odlišná. Rozdiel je predovšetkým v type skenovania. Toto je rozdiel medzi 1080i a 1080p.

Televízor v interiéri

Prelínaný formát 1080i

Skôr ako pochopíme rozdiely medzi progresívnym a prelínacím skenovaním, musíme pochopiť, čo je to skenovanie vo všeobecnosti.

Premietanie je spôsob zobrazenia obrazu na obrazovke. Môže byť progresívny, prekladaný alebo progresívny. Prvá možnosť sa dnes už takmer nepoužíva, ale stále ju môžete nájsť v starých CRT monitoroch alebo lacných LED paneloch.

Pri progresívnom skenovaní sa na obrazovke najprv zobrazí prvý riadok pixelov, potom druhý, potom tretí atď. Je veľmi rýchly, takže ľudské oko si ho nedokáže všimnúť. Ale môžete to vidieť, ak sa pozriete na CRT monitor cez fotoaparát smartfónu (cez obrazovku budú uhlopriečne „bežať“ pruhy) alebo sa ho dokonca pokúsite odfotiť (časť monitora bude neviditeľná, akoby bol vypnutý).

Progresívne skenovanie je pozostatkom minulosti, ale „vyvinulo“ sa do modernejšieho štandardu 1080i a nakoniec zaniklo. Má tiež sekvenčné zobrazenie obrázkov na obrazovke. Najprv sa však zobrazia párne riadky, potom nepárne riadky, potom opäť párne riadky atď.

Šírka pásma sa mení tak rýchlo, že si to ľudské oko nevšimne. Snímková frekvencia je približne 30 snímok za sekundu pre každý typ (alebo 60 snímok vôbec). Použitie štandardu 1080i je spôsobené tým, že keď sa takéto monitory objavili, väčšina grafických kariet nebola schopná plynule prenášať obrovské množstvo dát – a video stream v F

    l HD má veľmi vysoký dátový tok. A musel som sa pokúsiť o trik. Každý takt (1/60 sekundy) vysiela grafická karta polovicu požadovanej hodnoty F
      l Dátové obrazy HD.

      V roku 2019 sa formát 1080i môže zdať zastaraný. Napriek tomu je stále na trhu, pretože má niekoľko dôležitých výhod.

      Výhody formátu 1080i

      • Monitory a televízory, ktoré ju podporujú, sú oveľa lacnejšie ako monitory a televízory kompatibilné s 1080p;

      • Umožňuje starým a „slabým“ grafickým kartám „vytiahnuť“ plné rozlíšenie F

          l HD.

        Nevýhody formátu 1080i

        • „blikanie“, ktoré môže u niektorých ľudí spôsobiť zvýšenú únavu očí a dokonca bolesti hlavy;

        • Chýbajúce vyhladzovanie, ktoré je viditeľné najmä pri písmach a veľmi detailných obrázkoch;

        • Výskyt artefaktov v pohybujúcich sa objektoch, ktoré sú najvýraznejšie v hrách alebo veľmi rýchlo sa pohybujúcich scénach vo filmoch.

        Oplatí sa v roku 2019 kúpiť monitor alebo televízor s rozlíšením 1080i??

        Iba ak máte obmedzený rozpočetalebo veľmi starý počítač. V ostatných prípadoch je lepšie pozrieť sa na 1080p.

        Formát progresívneho skenovania 1080p

        Formát 1080p využíva tzv. progresívne skenovanie. Všetky obrázky sa na matnici zobrazujú v jednom cykle, nie po riadkoch ako u jej predchodcu. Zbavuje sa blikania a tiež zvyšuje alebo znižuje obnovovaciu frekvenciu.

        Ak má teda štandard „i“ pevnú obnovovaciu frekvenciu 50 alebo 60 Hz v závislosti od regiónu, štandard „p“ podporuje zvýšenie alebo zníženie obnovovacej frekvencie v rozsahu od 24 Hz do 120 Hz. To je užitočné najmä pre hráčov, ktorí používajú herné monitory. Snímková frekvencia vyššia ako 60 Hz umožňuje plynulejší pohyb, ako aj okamžité zobrazenie objektov v zornom poli.

        Hlavnou výhodou tohto štandardu je však vysoký stupeň vyhladzovania. Texty sa čítajú ľahšie a príjemnejšie bez ohľadu na zvolený font a typ písma. Snímky s množstvom jemných detailov sa zobrazujú ostrejšie. Pohyb na obrazovke sa zdá byť plynulejší a artefakty miznú pri vyšších rýchlostiach prenosu dát.

        1080p je teda o hlavu a päty vyššie ako jeho konkurent. Má však aj nevýhody, najmä náročné rozhranie a drahý hardvér. 1080p, najmä s vysokou snímkovou frekvenciou, si vyžaduje vysokorýchlostné pripojenie ku grafickej karte. K počítaču ho možno pripojiť len cez DVI-D DL, DVI-I DL, HDMI alebo DisplayPort. Šírka pásma DVI-I SL alebo DVI-D SL nemusí byť dostatočná.

        Výhody

        • Vynikajúci anti-aliasing, vylepšené detaily obrazu, žiadne artefakty z rýchlo sa pohybujúcich objektov;

        • Znižuje únavu očí, žiadne blikanie.

        Nevýhody

        • Vysoká cena kompatibilných zariadení – televízorov, monitorov a grafických kariet (v porovnaní s 1080i);

        • Vyžaduje vysoko výkonné rozhranie.

        Oplatí sa v roku 2019 kúpiť monitor alebo televízor s rozlíšením 1080p??

        Áno, tento formát je najmodernejší a najpríjemnejší na používanie. Najmä ak je to televízor alebo displej pre „kreatívne typy“. Samozrejme, cena „p“ monitorov je vyššia ako cena „i“ monitorov, ale tieto náklady sú plne opodstatnené.

        Záver

        porovnanie formátov

        Zhrnutie: Rozdiel medzi 1080i a 1080p je nasledovný:

        Možnosť

        1080i

        1080p

        Kvalita vyhladzovania písma

        Nízka

        Vysoká

        Úroveň detailov malých objektov

        Nízka

        Vysoká

        Zobrazenie artefaktov pri rýchlom pohybe objektov na obrazovke

        Je tu

        Nie

        „efekt blikania“, ktorý vedie k únave očí

        Je tu

        Nie

        Kompatibilita so staršími monitormi

        Existuje

        Nie

        Porovnávacia cena

        Nízka

        Vysoká

        Stojí za zmienku, že monitory a televízory s rozlíšením 1080p môžu v prípade potreby pracovať v režime 1080i. Ak teda váš poskytovateľ digitálnej televízie používa zastaraný štandard prelínacieho skenovania, môžete si pokojne kúpiť zariadenie, ktoré podporuje modernejší štandard. Keď prepnete z „i“ na „p“ – napríklad pri používaní multimediálneho prehrávača alebo hernej konzoly – zlepší sa kvalita obrazu.

Hodnotiť článok
( Zatiaľ žiadne hodnotenia )
Build Buildgans

Zdravím vás všetkých! Som Build Buildgans a som nadšený, že môžem svoju vášeň pre opravy a inštalácie zariadení zdieľať s vami. Ako autor na tejto webovej stránke ma hnala moja láska k technológii a túžba pomáhať ostatným pochopiť a riešiť problémy týkajúce sa zariadení.

Vybudova.info - výstavba a opravy, dacha pozemok, byt a vidiecky dom, užitočné tipy a fotografie
Comments: 3
  1. Igor

    Zaujímalo by ma, aký druh obrazu je kvalitnejší medzi 1080i a 1080p? Aké sú hlavné rozdiely medzi týmito dvoma formátmi? Ak sa niekto vyznáte v tejto problematike, prosím, poskytnite mi odpoveď.

    Odpovedať
  2. Andrej

    Aký je rozdiel medzi 1080i a 1080p? Ako sa tieto dva formáty líšia v kvalite obrazu a pohybových scénach? Ktorý z nich je lepší pre sledovanie filmov a prečo? Prosím, odborníkov, povedzte nám viac o týchto hlavných rozdieloch medzi 1080i a 1080p a o tom, aký dopad majú na naše sledovanie obsahu na televízoroch a monitoroch. Ďakujem!

    Odpovedať
  3. Jozef Sýkora

    Aký je hlavný rozdiel medzi formátmi 1080i a 1080p? Aké sú výhody a nevýhody každého z nich? Aký formát je lepšie použiť pre sledovanie filmov a prehrávanie hier? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedať
Pridať komentáre