...

Porovnanie operačnej pamäte DDR3 1333 a 1600 | Dôležité rozdiely

Zostavenie počítača je na prvý pohľad len o málo zložitejšie ako stavba stavebnice. Vzal som modernejšiu „základnú dosku“, pripojil som procesor kompatibilný so zásuvkou, pár kariet RAM, grafickú kartu, napájaciu jednotku, pevný disk, spustil všetky tieto veci a vy sedíte a chatujete vo „VK“.

V praxi sa však ukázalo, že je potrebné zohľadniť množstvo jemností! Napríklad frekvencia pamäte RAM. Pre výkon je dôležité vybrať si dokonalý hardvér a s obmedzeným rozpočtom sa nenechať zruinovať nákupom niekoľkých čipov.

V tomto článku preto analyzujeme rozdiel medzi pamäťami RAM DDR3 1333 a 1600 a zistíme, čo je lepšie kúpiť.

RAM

Trochu teoretického pozadia

Napriek tomu, že pojem „taktovacia frekvencia“ sa najčastejšie používa pre procesor, je to hlavný parameter, ktorý určuje rýchlosť počítača a jeho jednotlivých komponentov. Pravda, vo vzťahu k iným funkčným prvkom, nielen k samotnému „kameňu“.

Počítač je stroj na spracovanie informácií. Neustále prenáša obrovské množstvo údajov, ukladá ich na rôzne miesta a vykonáva s nimi najrôznejšie operácie. Údaje sa prenášajú prostredníctvom zberníc.

Zbernice si možno predstaviť ako jednoduché vodiče vedúce z jedného uzla počítača do druhého. Napríklad z pamäte RAM do procesora. Alebo z pevného disku do čipovej sady a odtiaľ do grafickej karty. Samotné údaje sú zakódované ako digitálny signál alebo prúdový impulz. V autobuse je prúd – „jedna“. Žiadny prúd – „nula“. A to všetko sa potom spracuje a premení na známe veci. Napríklad v týchto listoch.

Problémom takéhoto systému je však to, že čipová súprava sa musí dohodnúť na časovom intervale pre signál. Takže je tu prúd a je tu… To je jedna „jedna“? Dve stránky? Osem? Riešením je dotazovanie zbernice s určitou frekvenciou.

Povedzme, že je nastavená frekvencia dotazovania 200-krát za sekundu. Ak bol v autobuse celý ten čas prúd, znamená to, že prišlo 200 „jednotiek“. A táto frekvencia je hodinová frekvencia (TC).

Čím vyššia je hodinová frekvencia– Čím viac údajov sa môže odoslať cez zbernicu za sekundu. Predtým, ako si začneme vymieňať informácie, sa však zložky opäť „dohodnú“ na PM. Procesor informuje čipovú súpravu, že môže prijímať údaje 3200-krát za sekundu (3,2 GHz). Pamäť RAM – 1600-krát za sekundu (1,6 GHz). A je na čipovej súprave, aby rozhodla, akou rýchlosťou.

Takže celková rýchlosť počítača nie je určená PM procesora (ako to tvrdia mnohé mylné predstavy), ale PM najpomalšej zbernice. Môžete tam hodiť nejaký Intel Core i9-9900KS, 64 GB najrýchlejšej „RAM“ z rodiny DDR4 a NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition a navrch dať pevný disk IDE – a nešťastný počítač bude zaostávať a visieť ako v 90. rokoch.

A teraz sa môžeme presunúť priamo do pamäte RAM.

OPERAČNÁ PAMÄŤ DDR3 1333

Operačná pamäť DDR3 1333 pracuje s taktom 667 MHz. Skutočná rýchlosť disku je 1333 megatransferov za sekundu. Za 1 sekundu sa teda prenesie 1,3 milióna signálov.

Tento prúd zabezpečuje vysokú spoľahlivosť prevádzky operačnej pamäte. Okrem toho sa samotné karty zahrievajú len mierne, čo je veľmi dôležité pre systémy s neúspešným chladením týchto komponentov.

IF 667 MHz je dostatočne dobrý na spustenie kancelárskych počítačov a niektorých starších hier.

OPERAČNÁ PAMÄŤ DDR3 1600

Pamäť DDR3 1600 pracuje s taktom 800 MHz. Skutočná rýchlosť disku je 1600 megatransferov za sekundu.

Tento IF poskytuje dostatočne dobrý výkon. Ak sa dizajnér čipu postaral o obvody, teplo bude tiež zanedbateľné. V niektorých prípadoch je však potrebné osobitne zabezpečiť cirkuláciu vzduchu v pohone.

800 MHz stačí na niektoré staršie hry (na rok 2019, keď sa rozšíri DDR4), ale aj na náročné výpočtové úlohy, ako je archivácia alebo rozbaľovanie archívov.

Aký je medzi nimi rozdiel a ktorý si vybrať?

Rozdiel medzi 1333 a 1600 je teda v taktovacej frekvencii a teple. A teda aj vo výkone.

Výber však nie je taký jednoduchý, ako sa zdá. Ide o to, že s vydaním DDR3 sa radič pamäte začal inštalovať priamo do procesora. A maximálna kompatibilná PM je určená týmto čipom.

Takže napríklad procesory Intel Core rodiny Ivy
Pri prechode na 1333 výrazne klesá výkon. Prejavuje sa to pri výpočtoch dát (archivácia/odstránenie archivácie) a pri hrách. Ale „čipy“ AMD Phenom v zásade nemôžu pracovať s 1600 bez odomknutia násobiča.

Pamäť RAM by ste si mali vybrať na základe kompatibility s plánovaným (alebo existujúcim) procesorom. Pre rodinu Intel Core je lepšie vziať vysokorýchlostný – riziko „chybného výpočtu“ je minimálne. A pre AMD Phenom môže byť kúpa 1600 plytvaním peňazí.

Porovnanie typov pamäte RAM.

Charakteristika

DDR3-1333

DDR3-1600

Rýchlosť hodín

667 MHz

800 MHz

Skutočná rýchlosť

1333 MT/s

1600 MT/s

Napätie

1,5

1,35

Výkon

Nadpriemerný

Vysoká

Teplo

Slabé

Stredné, s nesprávnym obvodom, silné

Kompatibilné

Takmer všetky čipy AMD sú na sockete AM3

Prakticky všetky čipy Intel na pätici LGA-1155 alebo LGA-2011

Upozorňujeme tiež, že rýchlosť všetkých pamäťových čipov je určená rýchlosťou najnižšej. Takže ak máte napríklad tri 1600 a jednu 1333, maximálna rýchlosť bude presne 1333.

Hodnotiť článok
( Zatiaľ žiadne hodnotenia )
Build Buildgans

Zdravím vás všetkých! Som Build Buildgans a som nadšený, že môžem svoju vášeň pre opravy a inštalácie zariadení zdieľať s vami. Ako autor na tejto webovej stránke ma hnala moja láska k technológii a túžba pomáhať ostatným pochopiť a riešiť problémy týkajúce sa zariadení.

Vybudova.info - výstavba a opravy, dacha pozemok, byt a vidiecky dom, užitočné tipy a fotografie
Comments: 1
  1. Simona Holičková

    Aké sú dôležité rozdiely medzi operačnou pamäťou DDR3 1333 a 1600? Akú výhodu prináša vyššia rýchlosť 1600 MHz oproti 1333 MHz? Je vyššie MHz hodnota jediný faktor, ktorý treba zohľadniť pri výbere operačnej pamäte alebo existujú aj iné faktory, na ktoré by sme mali prihliadať?

    Odpovedať
Pridať komentáre